Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Белокрилка

Белокрилка

 
Оранжерийна белокрилка 

Оранжериината белокрилка е повсеместно разпространена и нанася поражения по всички култури. Най- силно от зеленчуците напада доматите, краставиците, фасула, тиквички, патладжаните. Белокрилка снася обикновено 150 - 250, рядко до 550 яйца. След 8-15 дни от яйцата се излюпват ларви, които смучат сок от долната страна на листата и те пожълтяват. Растенията изостават в растежа си и по- слабо плододават. Освен това белокрилката причинява и косвени вреди. По време на развитието си ларвите отделят „медена роса”, така се предизвиква развитие на чернилни гъби, които покриват листата и пречат на фотосинтезата и дишането на растенията. Най- много „медена роса” се отделя при доматите. Обикновено при силно нападение и липса на борба с белокрилката растенията загиват. За да не се допусне белокрилката да се намножи силно, необходимо е да започнете да пръскате веднага.Тя се развива бързо и поколенията се застъпват едно след друго. 

Борба: Първите пръскания се провеждат с Би 58-10 мл. разтворени в 10 л. вода карантинен срок -21 дни, Нуреле Дурсбан- 8 мл. – 10 л. вода карантинен срок 28 дни. Тези препарати са с по- дълъг карантинен срок, затова когато наближи периода на зреене на зеленчуците се използват препарати с по- кратък карантинен срок, Децис 2,5 ЕК – 5 мл, Вазтак нов 100 ЕК- 3мл. с 7 дневен карантинен срок, Моспилан 20 СП 2 гр, Газел - 2гр- , Актара 2 гр за 10 л.вода с 3 дневен карантинен срок, Фюри – 5 мл. с еднодневен карантинен срок. 

Почиствайте редовно плевелите около растенията, които се нападат от белокрилката и са източник на зараза. Събирайте и унищожавайте старите листа на растенията и растителните остатъци, по които има натрупани ларви.

Белокрилките бързо развиват устойчивост на използваните инсектициди. За да се избегне създаването на такива популации, трябва да се редуват различни химични препарати, както по активно вещество, така и по механизъм на действие.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1