Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Борба с охлювите

Борба с охлювите

 
В повечето случаи е трудно дадено животно категорично да се сложи в графата помощник или вредител. Така е и с охлювите, които безспорно са най-многобройните обитатели в нашите градини. От една страна, те изпълняват важна санитарна функция, преработвайки падналите и изхвърлени остатъци. В повечето случаи обаче нанасят невъзвратими вреди. Охлювите ядат практически всичко, което срещнат по пътя си, а лакомията им е толкова голяма, че за няколко минути могат да унищожат надземната част на млади и сочни растения до самия корен. Няма как да не причислим охлювите (черупкови и голи) към опасните вредители в градината.

Градинския охлюв (Helix pomatia)е хермафродитно животно. Той има и мъжка и женска полова жлеза. Снася яйцата си в ямичка, изровена в почвата с помощта на мускулестия крак през есента, а поколението се появява рано напролет.

Голият охлюв (Limax maximus) снася яйцата си през летните месеци. Той може да снесе до 500 яйца, на малки групи в различни части на градината. Поколението им се появява много скоро - след три седмици.

Голите охлюви живеят 2-3 години, а градинският охлюв – до 9 години.

В топло и сухо време “квартируват” на всевъзможни места, където недостигът слънчевите лъчи и е тъмно, прохладно и влажно. А през нощта, когато падне росата, или в дъждовно време излизат. Те продупчват листата и правят дълбоки дупки в кореноплодните. Там, където се хранят голите охлюви, остава следа от бяла течност във вид на сребриста пътечка. Охлюви се хранят през нощта, а през деня се крият под листата и буците почва. Ярката дневна светлина влияе отрицателно на тяхното развитие и хранене, затова те се събират на влажни участъци почва и др. места. При облачно и дъждовно време те се срещат по растенията и през деня. В опасна численост се появяват в дъждовни и хладни сезони. При много сухо или студено време престават да се хранят и се скриват дълбоко в почвата или под растителните остатъци.

Предпазни мерки: Редовно унищожаване на плевели и растителни остатъци, обработка на почвата, почистване на площите от камъни, отводняване на местата, по които се задържа вода. В парниците и оранжериите могат да се използват примамки от трици напоени с бира, поставени в стъклени буркани под прикритие от мокри чували, парцали, парчета от дъски и др. събраните в тях охлюви се унищожават механически. В зеленчуковите градини се примамват в прикритие от купчинки стари дъски, керемиди, мокра слама.

Площта може да се напраши с 400 г троен суперфосфат, 300 г негасена вар, амониев сулфат 200 г - за 10 кв.м. или дървена пепел, зелен камък 1 кг. – 10 кв.м. Изброените средства действат контактно, изсушават и разяждат кожата на охлювите. Прилагат се само в сухо време. Трябва да бъдат напълно сухи и преди употребата да са смлени на прах. Разхвърлят се равномерно върху нападнатата площ късно вечер или рано сутрин, когато охлювите са активни. Дозата се разделя на две части, като втората се прилага около половин час след първата. В зеленчуковите и цветните градини, оранжерии, парници, разсади лехи с успех се използват гранулирани примамки. Такива са Вениш ГБ, който има силно привличащо и парализиращо действие. Прилага се в доза 3 г за 10 кв.м. Може да се използва и Мезурол шнекенкорн 4Г - 4 г за 10 кв. м с карантинен срок 15 дни. Действа като стомашна отрова. Гранулите се разпръскват в междуредията от двете страни на растенията или върху цялата площ вечер след залез слънце или през нощта след дъжд, обилна роса или мъгла. Да се работи с ръкавици, с лъжица или някакво друго приспособление, за да не се допуска допир на препарата с кожата.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1