Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Брашнеста мана по петунията

Брашнеста мана по петунията

 
Добре уредените тераси пълни с цветя в различни цветове ни носят настроение и радост в сивото ежедневие. Но цветята,  които са постоянно изложени навън се атакуват от различни болести и вредители. Едно от най-предпочитаните балконски цветя е петунията. Тя  е първенец по популярност, е и едно от най-разнообразните цветя по багри, форми и продължителност на цъфтежа. Една от болестите, която поразява петуниите е брашнестата мана.

      Признаците на болестта могат да бъдат наблюдавани върху младите листа под формата на бял, а след застаряването на сивобял брашнен налеп. Първо повредите се явяват на отделни петна, но по-късно напълно покриват листната повърхност и стъблата. Нападнатите растителни части пожълтяват и изсъхват. При силна степен на нападение цветните пъпки не се разтварят. Болестта се развива при високи температури и при задържане на роса, както и при използването на торове с по-високо съдържание на азот и недостиг на калий.

      За предпазване от развитие на брашнената мана трябва да се обезпечи редовен поливен режим, проветряване и нормално осветление на растенията, като се избягва резки колебания на температурата. Необходимо е събиране и унищожаване на всички болни и засъхващи листа. При поява на болестта се прилагат третирания с химичните препарати Топаз 100 ЕК-  3 мл., Фоликур 250 ЕВ - 5 мл., Систан супер 24 ЕК - 1 мл., Байфидан 250 ЕК  - 2 мл. на 10 л. вода . Растенията се третират през 6-7 дни поне 3 пъти. Добри резултати дава напрашването на растенията със сяра. Серни препарати са Акоидал 80 ВДГ, Тиовит джет 80 ВГ, Кумулус ДФ
       
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1