Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Брашнеста мана

Брашнеста мана

 
Влажно и топло време – добри условия за развитие на брашнеста мана. 

Брашнеста мана е една от най-разпространените и лесно разпознаваеми гъбни болести по растенията. Тя развива в зеленчуковите, розовите градини, по декоративните дървета и храсти, украсните растения ,почти няма растителен вид ,което да е имунизиран срещу брашнестата мана. Ако установите, че някои от вашите растения или дървета имат брашнеста мана, не се притеснявайте. Въпреки, че тя се причинява от различни гъби, симптомите са едни и същи. Диагностицира, като бяла праховита плесен върху растителните тъкани. Заболяването се появява първо по-ниски стъбла и дръжки,след това от долната страна на листата , в последствие и от горната. Растенията се обсипват с бяла прах. В напреднал стадий, когато бялата плесен се разтърка с пръсти под нея се наблюдава кафеникави мазни петна, а листата и надземните части на растенията започват да жълтеят и изсъхват. Заразяването се осъществява по въздушен път. Болестта се развива силно при температура от 25 градуса и относителна въздушна влажност 30 – 60%. Тогава растенията имат отслабен тургур и силно намалени съпротивителни сили. 

Брашнестата мана по зеленчуковите култури се контролира ефективно при съчетаване на агротехнически и химически мерки. Редовното поливане на растенията ограничава значително болестта. След прибиране на продукцията растителните остатъци задължително се събират и унищожават. 

Химическа борба: Пръскайте веднага след появата на първите петна с един от следните препарати: Байфидан 250 ЕК - 3 мл, Топсин М 70 ВДГ - 5 г, Топаз 100 ЕК - 2,5 мл, Флинт макс ВГ – 2.5 г, Вивандо 2,5 мл, Куадрис 7.5 мл на 10 л вода, и др. Третирането се повтаря след 7 дни. 

Много важно условия, ако при зеленчуците има узрели плодове да се съобразим с карантинните срокове на препаратите. 


Ако статията Ви е била интересна и полезна, можете да я споделите със своите приятели във Facebook.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1