Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Бълхите проблем през топлите сезони

Бълхите проблем през топлите сезони

 
Едни от най-малките и неприятни насекоми, които са особено разпространени през пролетта, лятото и края на есента, не са никак безобидни. Тяхното разпространение и размножаване се влияе силно от влажността и високите температури, както и от техните разпространители - хората и домашните любимци. 

В България има над 1 500 вида бълхи, най-разпространени от които са кучешката бълха, котешката и човешката. Ухапването от бълха е напълно безболезнено, защото тя отделя болкоуспокояващи вещества, но последиците могат да бъдат много сериозни. Бълхите се свързват с разпространението на страшни болести като туларемия, ендемичен тиф, чума и антракс. Понякога ухапването може да доведе до кожни обриви. При бълхите кръвосмучат както мъжките, така и женските индивиди от 1 минута до няколко часа.

 Хранят се няколко пъти в денонощието.Възрастните бълхи са дребни ( средно 2-4 мм), тъмни безкрили насекоми  със странично сплеснато тяло. Покрити са с множество шипчета, насочени назад, което им позволява да се движат свободно в козината на гостоприемника. Женската бълха снася многократно по 3-10 яйца или общо няколкостотин яйца в почвата, в пукнатини и прах по пода на жилищата, в захвърлени дрехи, в колибките и по постелките на кучета, котки и др. Котешката и кучешката бълха снасят яйцата си по козината на животните, като ги прикрепят леко.Човешката бълха може да прикрепва яйцата си по вълнени тъкани. Яйцата падат на пода или в леговището на гостоприемника, където след 2-14 дни се излюпва безкрака червеобразна ларва. Тя се храни с органични отпадъци и се придвижва много активно. Развитието и завършва за 1 седмица при благоприятни условия, след което престава да се храни, изплита пашкул и какавидира. При благоприятни условия бълхите могат да се възпроизвеждат в продължение на много месеци. Те се разнасят лесно от едно жилище в друго чрез хората, домашните животни, при пренасянето на различни мебели и покъщнина.
 
За провеждането на ефикасна борба срещу бълхите е необходимо преди всичко да се премахнат условията, които благоприятстват тяхното размножаване и разпространение: да се поддържа чистотата в сградите (мазета, жилища), да се отстраняват всички отпадъци, да се обезпаразитяват домашните животни.

Борбата с бълхите е изключително трудна поради много причини като специфични места на обитание, проява на резистентност към използваните инсектициди и др. Препаратите, които може да използвате – Айкън 10 СК - 20 мл.  Бандит 10 ЕВ - 25 мл. за 5 л. вода, Ципертокс 100 ЕС,  Нуван 1000 С - 9 мл. за 3 л. вода, Ектомин 100 ЕС - 9 мл. за 9 л. вода, Фикам 80 ВП - 3 гр. за 2 л. вода, Алфабан 10 СК - 20 мл. за 5 л. вода. и др. Пръскането трябва да се повтори след 6-7дни. В жилищата може след двете третирания да се сложат и капани за бълхи , които са ефективни и нетоксични. 
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1