Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Бяла ръжда по черешата

Бяла ръжда по черешата

 
При първи признаци на бяла ръжда вземаме мерки
Закъснеем ли, черешите ще останат дребни и кисели
 
Бялата ръжда по черешата (Blumeriella jaapii (Rehm, Cilindrosporium hiemalis Karsten) или както още е известна червени листни петна по череша и вишня, е една от икономически най-опасните болести по тези култури. Всяка година тя нанася големи щети по черешовите и вишневи дръвчета в цялата страна. Вредата от нея е особено голяма при влажно време ако борбата не започне навреме.
Причинител на бялата ръжда е гъба, която зимува в окапалите листа. От там идва и първичната инфекция рано напролет, която ако не се ограничи с пръскания, заразява масово през вегетацията, особено при влажно лято.
 
Признаците са лесно разпознаваеми 
По горната страна на листата се появяват множество дребни точици, които в началото са пурпурни, а по-късно некротират (покафеняват и прегарят). Лесно може да познаете болестта след дъжд – от високата влажност по долната страна на листата, в местата на петънцата, се забелязва налеп от белезникави купчинки. Подобни признаци се наблюдават още по дръжките и зелените плодове на по-чувствителните сортове, като Бинг, Наполеон, Козерска и Ламберт от черешите и Сенчеста морела от вишните.

Заразените листа започват да пожълтяват от мястото на повредата, докато пожълтеят и изсъхнат целите. След което опадват. Това става преждевременно, още в средата на лятото, и картината е често срещана в малките градини, където след беритба стопаните не пръскат.

Ако в продължение на две-три години с благоприятни условия за развитие на болестта плододаващите дръвчета не се пръскат, те силно се изтощават. В резултат на това и от ранното обезлистване, те не могат да се подготвят за успешно презимуване, остават с недозрели и слаби леторасти и загиват.
Подходащи фунгициди за борба с бялата ръжда по черешата са Силит 40 СК – 0,15%, Фоликур 25 ВГ – 0,075%, Флинт макс 75 ВГ – 0,03% и др.

автор:Петър ЙОРДАНОВ
от fermera.bg
 
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1