Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Важни стъпки към здрави овощни дървета

Важни стъпки към здрави овощни дървета

 
След листопада на овощните дървета, когато изпаднат в покой и спре сокодвижението много от причинителите на болести и неприятели зимуват в почвата или по дърветата, ето защо е важно да знаем в този момент какво трябва да се направи, за да намалим разпространяването им през следващата година.

Много важен момент през есента да се извършат пръскания срещу струпясването по ябълката, крушата, бадема, бялата ръжда по черешата, гномията по кайсията и антракнозата по ореха, червените листни петна по сливата и др. Тъй като гъбите причинители на тези болести зимуват в опадналите листа е необходимо листата около дърветата да се съберат и изгорят. В изгнилите и мумифицирани плодове ще остане заразата на ранното и късното кафяво гниене, на ранното загиване на завръзите на дюлята.

 Семковите дървета  се пръскат с разтвор на Карбамид от 500-700 гр. на 10 л. вода, като освен самите дървета се третира и почвата около тях. През последните години е силно разпространението на болестта къдравост при прасковите.

Причинител на болестта къдравост по прасковата е гъбата Taphrina deformans, която паразитира по листата. Гъбата презимува между люспите на пъпките или по кората на нападнатите леторасти. Тя развива един жизнен цикъл през сезона и заразява само от зимуваща инфекция. Заразяването се улеснява от влажното и дъждовно време, затова есенното третиране е много важно за ограничаване на болестта. Костилковите овощни видове може да се използва Бордолезов разтвор 2%, Тирам 80 ВП, Дитан М 45, Фунгуран 80 ОН 30 гр. на 10 л. вода.

Между люспите на пъпките по младите клонки са яйцата на листните въшки, гъсениците на червената пъпкозавивачка в паяжинен пашкул.

По кората на клоните и ствола, по младите клонки ще останат ларвите на калифорнийската и сливовата щитоносна въшка. А върху младите клонки са яйцата на червения и кафявия акар. В почвата зимуват много от какавидите черешовата муха, вишневият хоботник, мъхнатите бръмбари и др. вредители.

Мерките, които трябва да се вземат срещу тях  е събирани на сухите клони, остъргване на туморните образувания, по стволовете, където се наблюдава повредена кора внимателно се отстранява, защото там се създава огнище за развитие и презимуване  на много вредители, след което мястото се третира с р-р на син камък 30 гр. на 1 л. вода или 5% р-р на оцет. Раните се замазват с овощарски мехлем или блажна боя, за да се предотврати влизането на зараза. Съберете опадналите и мумифицирани плодове. Прекопава се около дърветата и се внася комбинират тор или троен супер фосфат и калиев сулфат.

Пръскането на дърветата трябва да бъде обилно, за да се намокрят добре всички пъпки, по които зимува заразата.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1