Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Внимание дървениците се завръщат!

Внимание дървениците се завръщат!

 
 Десетилетия дървениците бяха смятани едва ли не за изчезнал вид. Смяташе се, че проблемът с тях е решен и те бяха символ на мизерията от началото на миналия век. За жалост с климатичните промени проблемът с дървениците се възроди. В света съществуват повече от 80 вида дървеници, като най – опасна за човека е т.н. обикновенна дървеница (Cimex Lectularius). 
Креватната дървеница е вид насекомо от семейство Паразитни дървеници. През това лято има масово нападение от тях.

Този вид дървеници са известни още и с името постелни дървеници, тъй като се срещат най - често по легла, дивани, чаршафи или други постелки. Не рядко те се разпространяват в гардероби, паркет и всякакви други дървени повърхности и са много трудни за унищожаване, ако не се ползват специализирани препарати и капани Живее при умерени и тропически климатични условия по цял свят и е известна от древни времена. Температурата е важен фактор за тяхното оцеляване, тъй като за нормалното протичане на излюпването, развитието на нимфата и живота на възрастния индивид е необходима температура от 13-15°C. Тези насекоми са малки и възрастните не надвишават 5-6 милиметра. На цвят са кафяво-черни и обикновено се крият в или зад дървени мебели и дюшемета. Температурата, която предпочитат е 25-29 градуса. Най-често дървениците се разпространяват, пасивно (при транспортиране на мебели или дрехи) и активно (чрез предвижване на собствен ход по вътрешните и външните стени на жилищата).  Един от главните индикатори за наличието им са оставените от тях малки черни или кафяви петна по мебелите, стените и другите предмети. Друг признак са техни яйца, които са трудно забележими и най-често са скрити в цепнатините и снадките на дървените предмети.  Когато не се храни, креватната дървеница се крие в дупки и пукнатини или други защитени места вкъщи, курници или гълъбарници. Излизат на повърхността само когато тя е суха и грапава (напр. дърво, хартия, камък, мазилка, метал или плат). Отбягват влажни повърхности. Обикалят безцелно и хаотично, правят големи паузи при придвижване от точка до точка. Креватната дървеница има специфична миризма, която се усеща само когато тя е в близост. Паразитира главно по хората, но също така и по прилепи, кокошки, гълъби, други птици и копитни животни. Когато не се хранят с гостоприемника си, те обикновено стоят в гнездата си или в цепнатини в стаите или курниците. Обикновено реагират отрицателно на светлина, но когато са гладни, креватните дървеници ядат и през деня. 

Дървениците са активни главно нощно време, когато техния гостоприемник - човека си легне и заспи. Тогава дървениците нападат и започват да кръвосмучат. Най - често ухапване от дървеници може да се види в областта на корема и по гърба. Ухапаните от дървеници участъци от тялото наподобяват ухапване от комар само, че са много по - на гъсто по тялото. Няколко часа след ухапване от дървеница, която вече отдавна се е скрила в убежището си, кожата на ухапания започва да се издува и излизат първите пъпки, които често са болезнени при допир. Добре е да знаете, че при липса на необходима температура и влажност възрастните дървеници могат да издържат без храна дори една година.

Когато има нападение от дървеници преди повече от 14 дни, задължително се налага да се извършат две третирания с интервал между пръсканията 7-10 дни. Това се прави с цел да се прекъсне по нататъшното им размножаване и разпространяване. Препаратите, които Ви препоръчваме са Айкън 10 СК  -  25 мл. за 5 л.вода, Фикам 80 ВП – 3 гр. за 1 л. вода, Бандит 10 ЕВ 25 мл.- 5 л. вода,  Фендона 60 СК  - 9мл. – 2 л. вода, Ектомин 100 ЕС - 9 мл.- за 5 л. вода, Ципертокс 100 ЕС, Нуван 1000 С -  9 мл. за 3 л. вода и др.  Добре да се заложат капани за дървеници Този залепващ капан ви позволява да откриете появата на дървеници преди да започнат да се чифтосват и размножават.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1