Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Време е да нахраним дърветата

Време е да нахраним дърветата

 
За да получите висок добив с желаното качество, е необходимо всички фактори за растежа на отглежданите от Вас овощни дървета да бъдат осигурени в определени хармонични съчетания. Това се постига чрез внасяне на торове през различните периоди на развитие на плодните дървета. Торовете се делят на основни, листни и такива, които са бързо разлагащи се и се внасят пред вегетацията на дърветата.

Основното торене е едно от най-важните мероприятия през есенния сезон за плодните дръвчета. Това обикновено става след листопада. Правилно засадените дръвчета се чувстват добре, докато корените се развиват в обогатената пръст на ямката. Но ето, че я напускат и попадат в бедни слоеве на почвата. Затова е добре да се предприема периодично основно торене с органични, фосфорни и калиеви торове.

 Фосфорът е елемент, от който културите не се нуждаят в големи количества, но той е изключително важен във фазата на цъфтежа и върху другите основни процеси на метаболизма. Освен това увеличава скоростта на узряване на крайния продукт и подобрява външния му вид, както и благоприятства за формирането на кореновата система. Фосфора е под форма на фосфорен, двоен, троен суперфосфат.

Калият е елемент, който се абсорбира от растенията лесно и в големи количества. В растението обикновено той присъства предимно в младите части. Съобразените дози калий в почвата допринасят за това растението да абсорбира вода по-лесно, да се увеличава неговата устойчивост на студ и паразитни атаки. Калият влияе и на процесите на натрупване на захари. От изключително значение е присъствието му в клетъчните сокове за вкусовите качества на плода. Почвените торове съдържат калия под формата на калиев хлорид или калиев сулфат.

През есента се използват комбинирана тор 15-15-15, троен суперфосфат и калиев сулфат. Тези торове са бавно подвижни и трудно разтворими, затова трябва да попаднат там, където най-лесно ще се усвоят от растението, т. е. предимно в периферията на кореновата система, където се развиват обрастващите тънки коренчета със своите всмукателни власинки. Много от тях се развиват под короната на дръвчето, но голяма част отиват встрани, така че кореновата система има по-голям диаметър, отколкото короната. На дълбочина тази активна част от всмукателни органи достига обикновено от 20 до 70-80 см. За да свършите тази работа, подходящият срок е от края на листопада до настъпването на големите студове. Просто изкопавате около стъблена канавка и в нея насипвате размесени с пръст оборския тор, суперфосфата и калиевия сулфат. 

Кръгът, който оформяте, трябва да е по-широк, отколкото короната, а дълбочината - около 50 см, т. е. около две прави лопати. Стремите се горния почвен слой да отделите от долния. В горния размесвате торовете и го насипвате в траншеята, а долният, който е по-беден, ще ви послужи за допълване и подравняване. За едно 3-4-годишно дръвче диаметърът на кръга ще е някъде около 2,5 м. Количеството торове е различно според конкретните условия, но ориентировъчно може да бъде 100 г суперфосфат и 40 г калиев сулфат. За 7-8 годишно дръвче диаметърът на кръга ще е около 3,5 м, а количеството торове съответно 300 и 120 г. Ако поливате, тези торови дози е добре да увеличите с 50 на сто. При такива изкопи е възможно част от корените да бъдат повредени. Затова по-добре е тази есен вместо цял кръг да изкопаете полукръг. Така повредите ще се отразят по-слабо на растението. На следващата есен ще повторите операцията, само че от другата страна, а дотогава в зоната на внесените торове ще са проникнали млади жизнени коренчета. Най-правилният начин е есента да се внесат 1/3 от необходимото количество тор, а през ранна пролет останалите.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1