Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Време е да се пръска срещу листни въшки

Време е да се пръска срещу листни въшки

 
На цвят въшките са зелени, черни, розови, кафяви. Някои видове са крилати, други безкрили. Веднага след като се установи, че дръвчетата са нападнати от листни въшки, трябва да се предприемат мерки. Не бива да се допусне листата да се завият, тъй като тогава борбата е по-трудна Третирането на дърветата срещу неприятеля трябва да се води редовно, тъй като в противен случай може да се стигне до получаване на по-малко и с по-ниски качества плодова реколта.

Икономически най-опасните видове по овошките са: зелена ябълкова листна въшка, зелена цитрусова листна въшка, ябълково-живовлекова листна въшка, червеногалова листна въшка, ябълково-житна листна въшка, крушова листна, реомюрова крушова листна въшка и кръвна въшка.

Листните въшки нараняват основно листата на младите клонки, като изсмукват клетъчния им сок. Все пак, в същото време те изпускат отрова, която накъдря листата. Така листата образуват „убежища”, които лесно се виждат по върховете на клоните, и листните въшки са по-трудни за хващане от градинските птици и други хищници и често остава поне един чифт, който да продължи популацията.

Тъй като въшките отслабват растението, като го изсмукват, накъдрящите се връхчета на клоните израстват деформирани. При декоративните и овощните градини това определено не е желателно, тъй като правилно формираните дървета са много важни – съответно от естетическо съображение или за да дадат плод. Листните въшки нанасят вреди, също и ако тяхната слюнка зарази растенията с вируси. Това може да причини големи щети – особено в овощни градини или в професионални розови градини.

У нас има регистрирани десетки инсектициди за борба с листните въшки. Препоръчително е да разполагате с 2-3 вида, които са на различна активна база, за да е по-добрият ефект от растителната защита. Могат да се използват следните продукти: Актара 25 ВГ 2 гр., Би-58 10 мл., Децис 2.5 ЕК 5 мл., Моспилан 20СГ 3 гр., Карате Зеон 7 мл., Вазтак нов 100 ЕК 3 мл. за 10 литра вода.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1