Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Време е за сеитба на полезния и вкусен спанак

Време е за сеитба на полезния и вкусен спанак

 
Спанакът стои на едно от първите места по съдържание на витамини и минерални соли. Богат е на витамините А, В1,2,6 фосфор, калий и др. Като листен зеленчук на късия ден, т.е дневната светлина е оскъдна и температурите са по-ниски много е важно листата да се берат в слънчеви дни, при това не сутрин, а надвечер, когато в резултат на фотосинтезата нитратите са се превърнали в полезни вещества.

Спанакът се отличава с висока студоустойчивост. Семената му могат да поникнат при3-4 градуса, нормалната температура е 15-18 градуса. Към влагата също е взискателна култура, тъй като има слабо развита коренова система и развива листна маса, която усилено изпарява.

Спанакът може да се отглежда, както през есента така и през ранна пролет. Е сеното засяване е най-използваният начини в зависимост от сроковете на засяване може да се получи реколта през есента и рано на пролет.

Най-разпространените сортове са Матадор, Зимен гигант, Вирофлай и др. Поради късата вегетация и дълъг период на консумацията се препоръчва да се сее на етапи през 7-15 дни. От ранните посеви през август, септември се получава продукция още през есента (ноември), а когато се засее края на октомври, ноември и декември - през пролетта. За 10 кв. метра е необходимо 30 г семена. Може да се сее разпръснато на равна повърхност, но за предпочитане е редова сеитба, оформят се браздички с дълбочина 3-5 см на разстояние около 20.25 см  една от друга. За да се ускори поникването семената може да се накиснат предварително за 1-2 денонощия във вода. 

Беритбата от ранните посеви започва след 30- 45 дни. Растенията са готови за прибиране, когато листната розетка е достигнала 15-18 см. Те се подрязват под най-долният лист или се отскубват.

18.08.2016 г.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1