Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Градушки – нека бъдем подготвени

Градушки – нека бъдем подготвени

 
На много места в страната паднаха градушки. За съжаление опасността от тях ще продължи и през следващия период. При градушка, в зависимост от това, колко е силна и продължителна, дали е суха или с дъжд, може да се наблюдават различни повреди. Най-често се получава разкъсване на листата, плодовете, от където освен, че се намалява фотоситетичните процеси през раните могат да проникнат бактериални и гъбни болести. Градушките са много опасни в периода на наедряването на плодовете, тъй като образувалите се рани стават вход за колонизиране на фитопатогенни микроорганизми, деформират нарастването и като цяло продукцията няма пазарни качества и бързо се разваля. Съществуват мрежи срещу градушки, които се разпъват върху растенията преди още да има прогнози за градушки.

В зависимост от повредите се предприемат и съответни мерки, които трябва да опазят културите от последиците от градушката. Най-добре е веднага след градушка да се огледат щетите и да започне третиране на растенията. Най-добър ефект се постига, когато пръсканията се извършват в рамките на 48 часа, след като е паднала градушка.

Препаратите, които се използват трябва да бъдат на медна основа Бордолезов разтвор 1% ,Фунгуран ОН 50 ВП 15 гр., Шампион ОН 50 ВП 15 гр., Купроцин Супер М 25 гр., Купросейт голд М 15 гр. на 10 л. вода. Медта в тези препарати благоприятства калцирането и зарастването на раните, което е от значение не толкова за повредените плодове. При овощните дървета и лозите може да се направи резитба. Възстановителната резитба, когато летораслите са в активен растеж при лозовите насаждения да е не по-късно от края на юни.

Заедно с медните препарати е добре да се прибавят листни торове или растежни регулатори (като Атоник 5 мл. на 10 л. вода), които съдържат различни микро и макро елементи. Много добре се отразява по-високото съдържание на калций и калии, които спомагат растенията да се възстановят.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1