Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Гроздовите молци - един от основните вредители при лозите.

Гроздовите молци - един от основните вредители при лозите.

 
Шареният гроздов молец е повсеместно разпространен в страната и е един от най-големите неприятели по лозата. Еднопоясният гроздов молец се среща у нас едновременно с шарения главно в лозарските райони с по-влажен климат край Черно море.

Повредите се причиняват от гъсениците на двата вида, които нагризват цветните пъпки, цветовете, ягоридата и младите и узрели зърна. Нападнатите зрели зърна са негодни за прясна консумация и са с понижени технологични качества. Често по тях се развива сиво гниене ( Botritis cinerea). У нас шареният гроздов молец развива три поколения годишно, а едноясния - две. И двата вида зимуват като какавида в пашкулчета под старата кора на главините или в пукнатините на коловете. Пеперудите от първото поколение летят през април и май преди цъфтежа на лозата. Гъсениците от това поколение изгризват цветните пъпки, унищожават цветовете на цъфналите реси , по-късно нападат и дребните зърна на младата ягорида. При храненето си ги омотават в паяжина, като правят пашкулче в което се скриват. Пеперудите от второто поколение летят в края на юни и първата половина на юли, като гъсениците им се хранят с месестата част на неузрелите зърна нагризвайки също дръжките на зърната и чепките. Пеперудите от третото поколение на на шарения гроздов молец се появяват през август, като снасят яйцата си по зреещите зърна на гроздето. Излюпените гъсеници се хранят с месестата част на зърната правейки ходове в тях. Гъсениците от това поколение са най-многочислени и повредите са много големи. 
  
Шареният гроздов молец развива 3 поколения годишно, еднопоясният - 2, понякога и частично трето. Пеперудите от първото поколение и при двата вида се появяват към средата на април до средата на май. Те снасят единични яйца по ресите. Излюпените гъсенички изгризват цветните пъпки и оплитат ресите в паяжинни нишки. Пеперудите от следващите поколения летят през юни, юли, август и септември. Гъсениците се хранят със зелените зърна на ягоридата, с големина на грах, а през август и септември повреждат зазряващото и узряло грозде. Те се вгризват най-често на мястото на допирането на две зърна или зърно с лист. На мястото на вгризването се забелязва малка дупчица. При храненето си ги омотават в паяжина, като правят пашкулче в което се скриват.  После повредените зърна заболяват от сиво гниене, заразата постепенно обхваща цялата чепка. По този начин голяма част от реколтата може да бъде унищожена. Гроздовите молци предпочитат сортовете със зелена или жълтеникава ципа.

Много е важно борбата срещу първо поколение да е навреме. Пръска се два пъти - в началото на излюпването и вгризването на гъсениците; после - след 10-12 дни. Подходящи препарати са: Вазтак Нов 100 ЕК - 3 мл, Децис 2.5 EК – 4 мл; Релдан 40 ЕК – 12 мл. Нуреле Д -7 мл. Суперсект Екстра -5 мл., Карате Зеон – 3 мл. и др. За 10 л. вода.

Може да се третира в комбинация с препарати срещу болестите. В началото на зазряването на гроздето да се използват по-слабо отровни и с къс карантинен срок инсектициди.

 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1