Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Картофена мана по домати

Картофена мана по домати

 
 Картофената мана по доматите е силно вредоносна болест, която се развива както при оранжерийно, така и при полско производство на културата. Първоначално признаците се развиват по най-долните листа, лежащи и допиращи се до почвената повърхност като воднисти, разрастващи се петна, които често са съсредоточени в периферията и във върха по протежение на жилките. Петната много бързо прегарят и изсъхват. При благоприятни условия болестта се развива интензивно и за кратко време е в състояние да обхване и листата от връхните етажи. По стъблата, листните и плодни дръжки се формират едри, неправилни по форма, отначало воднисти, а след това некротиращи петна. Те често се разрастват, обхващат тъканите пръстеновидно и предизвикват загиване на връхната част на растенията. По зелените плодове се явяват под формата на кафяви, повърхностни грапави петна. Често петната започват от дръжките и обхващат значителна част от повърхността. Най-силно се нападат интензивно развиващите се плодове, докато узрелите притежават значителна устойчивост. Болестта е особено опасна при есенно засаждане на оранжерийните домати. 

За предпазни пръскания срещу маната по доматите се използват препаратите:  Дитан М 45 - 20 гр., Фунгуран ОН 50 ВП - 15 гр., Акробат МЦ - 20 гр., Шампион - 15 гр. и др. на 10 л. вода. 

За лекуващи третирания, след появата на първите признаци на болестта, може да се включат някои от следните действащи препарати:  Верита ВГ - 15 гр.  карантинен срок 7 дни,  Икуейшън Про -  4 гр. ,Куадрис  - 7.5 мл., Ревус - 5мл. на 10 л. вода с 3 дневен карантинен срок.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1