Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Кивано (Африканска рогата краставица)

Кивано (Африканска рогата краставица)

 
Кивано /Cucumis metuliferus/ представлява плодът на едногодишно лианообразно растение от семейство Тиквови, което достига до 3 метра. Киваното е наричано още бодлива краставица и рогат пъпеш. Родината на кивано е пустинята Калахари в Африка, но се култивира и в Чили, Калифорния, Нова Зеландия и Австралия. На пазара се появява твърде късно – едва през 20 век.
Наименованието кивано идва от Нова Зеландия и произхожда от думите киви и банани, защото много напомня на вкуса на тези плодове.
Кивано е много близък родственик на краставицата, а на външен вид може да се оприличи като пъпеш с рогца. Узрелият плод има жълто-зелен цвят отвън, а отвътре прилича на зелено желе със семки. Поради своя странен външен вид киваното много често е пренебрегвано. В някои страни се отглежда като зеленчук, но заради неговия тропически произход и аромат се счита за плод.

Кивано се смята за нова и доста екзотична култура, която се отглежда доста рядко и няма особено стопанско значение. Въпреки това в последно време на все повече места по света, включително България киваното стана все по-атрактивен и търсен за отглеждане плод. Бодливите краставици достигат дължина между 25-30 см. Покрити са с шипове, които са доста остри.
Растението се отглежда като краставиците, но киваното се нуждае от по-дълъг вегетационен период затова семената се засяват рано - няколко дни преди последните възможни слани за района.  

Още по добре е, ако предварително се произведе разсад, като семената се засеят 3-4 седмици преди последните възможни слани. Растението е силно светлолюбиво и се развива най-добре при температура 26-28 градуса. При поникване се нуждае от достатъчно влага. 

Периодът от засяването до прибирането е 110 – 115  дни. 

Консумират се зрелите плодове. Вкусът е приятен и освежаващ - наподобява комбинация между краставица и лимон. 

Плодовете  имат дълъг срок на годност и се запазват при стайна температура в продължение на 3-4 месеца.
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1