Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Статии

Статии за За виното и ракията

Страници: 1 | 2
 
За направата на бяло вино като начало е необходимо да разполагаме с изходна суровина, а именно грозде. Белите вина в 99,9% от случаите се правят от бели сортове грозде, но има и редки изключения, когато изходната суровина е грозде от червен сорт.
 
Съобразно “Закона за виното и спиртните напитки” на Република България пенливите вина и искрящите вина са обединени в категория шумящи вина. Шумящи са вината, които в резултат на първична или вторична алкохолна ферментация или чрез добавяне на въглероден диоксид се характеризират с отделяне на въглероден диоксид при отваряне на съда, в който се съхраняват.
 
Розовите вина или така наречените “розета” комбинират в себе си качествата на белите и червени вина. Имат до голяма степен характеристиките на червените вина - същите плодови нюанси, различни по сила танини (което привлича любителите на червени вина), но за сметка на това се сервират охладени( което е голям плюс за любителите на бели вина).
 
Специалните вина могат да се разделят на три основни групи - ликьорни, ароматизирани и благородно сладки. Ликьорни Наричани още фортифицирани или подсилени вина се правят в почти всички страни винопроизводителки, а сред най-известните такива вина са Порт, Шери, Мадейра, Малага и Марсала (всички носят имената на районите, където се произвеждат).
 
За направата на червено вино разбира се като начало имаме нужда от изходна суровина, а именно грозде с тъмночервен, тъмносин или тъмнолилав цвят на ципата. Бързото обиране и транспортиране на гроздето до избата също е много важно, но не е толкова критично, колкото при белите вина.
 
Оптималните условия за съхранение на виното включват стабилни температури около 13ºС, приблизително 80% влажност и тъмнина. Така описаната среда е идентична на условията в пещера или на хладна, влажна изба.
 
Докато повечето бели вина са предназначени за консумация до две - три години след датата на реколтата, много червени вина запазват качествата си и дори ги подобряват с възрастта. Има вина от сортовете каберне совиньон, широка мелнишка лоза и мавруд, които ако са бутилирани добре и се съхраняват правилно, ще продължат да подобряват качествата си до седем - десет години след датата на реколтата.
 
Най-общо, дегустация означава оценяване на виното, като впечатлението се формира на базата на зрителна, обонятелна и вкусова оценка.
 
ВИНАРСКИ ТЕРМИНИ Алкохолна ферментация: превръщането на захарта в алкохол и въглероден двуокис с помощта на дрожди. Голяма част от облика на виното се създава по време на този процес.
 
Важно е да се има предвид, че върху активността на дрождите влияят множество фактори, съответно и върху рестартирането на спрялата ферментация.
 
 
Страници: 1 | 2
 
 1