Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Лимон Lemon Bush (кутия)

Лимон Lemon Bush (кутия)

 
Лимонът е цитрусово дърво с височина 5—10 m. Родината на лимона са Индия и Индокитай, страни, където винаги е топло. Лимонът не може да живее на студено и в България се отглежда в саксии и качета, които се изнасят навън само през топлите месеци и се прибират, когато застудее.

Цветовете на лимона са нежнобели и уханни. Растат в изобилие, но само малка част от тях връзват плодове.
Плодът на лимона, както и кората му, намират голямо приложение в сладкарството. Те се използват за подправка при приготвянето на разхладителни напитки — лимонада, цитронада и др., както и при производството на различни сладкиши и бонбони. Освен това лимоновият сок успешно може да замести оцета при приготвянето на салати. В кулинарията е познато и свойството на лимона да запазва витамините в плодовете. Тъй като след като бъдат обелени повечето плодове и зеленчуци почерняват при контакта с въздуха поради окисляването, за да бъде спрян този процес и да се запазят свежи е достатъчно да бъдат натъркани с резен лимон.
Поради високото съдържание на плода на витамин C, лимонът е бил широко използван в миналото отначало от арабските, а от 12 в. и от европейските мореплаватели, понеже заедно с лука е бил единственото познато лекарство срещу скорбут.

Листата на лимоновото дръвче отделят летливи вещества, които притежават свойството да дезинфекцират въздуха и убиват много болестни бактерии. Ето защо да се държат лимонови дървета в стаите е много полезно.
Лимонът се използва като съставка и в много козметични продукти за избелване и избистряне на тена, а също така служи и за почистване на алуминиеви предмети и влиза в произвежданите миещи вещества за почистване на медни съдове и прибори.

Известно е също, че лимонът може да се използва и като невидимо мастило. Достатъчно е да се напише някакъв текст с лимонов сок и после да се поднесе на светлината на свещ, за да бъде разчетен.

Най-голямо производство на лимони има в Мексико, Испания, Аржентина, САЩ, Италия.

Най-тежкият лимон в света е измерен на 8 януари 2003 г., тежи 5.265кг и е отгледан от израелеца Аарон Шемоел. Растението се нуждае от богата почва и допълнително подхранване с естествени и изкуствени торове, смесени с вода, по време на вегетацията. Торенето с органичен тор се извършва през вегетацията, особено когато растението плододава и се е оформило като голямо дръвче. Използва се добре разложен, пресят през сито и обеззаразен оборски тор, като количеството му зависи от големината на съда. Еднократно се внася около 1 кг. За целта повърхностният слой почва внимателно се изгребва и на негово място се слага оборския тор. Полейте обилно. Това се прави веднъж на 1 месец до есента.

Растенията са вкоренени в контейнер 9 см.(саксия)
Произход: Холандия
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1