Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Лоза Алиготе - бял винен сорт

Лоза Алиготе - бял винен сорт

 
Зреене: 1-15 септември  

Алиготе (на френски: Aligote) е винен сорт грозде, с произход Бургундия, Франция, който се отглежда от повече от 300 години. Съгласно ДНК анализ е получен чрез кръстосване на сортовете Пино сепаж и Gouais Blanc. Освен във Франция е разпространен широко и в Източна Европа - в Румъния, Русия, Украйна, Молдова, Грузия и България. В България е райониран.  

Среднозреещ сорт : узрява през първата половина на септември. Има силен растеж, висока плодовитост и висок добив. При дълга резитба дава по около 3,5 кг грозде на лоза. Развива се добре в по-хладни райони на леки, свежи, богати почви на хълмисти и проветриви терени. Склонен е към изресяване и милерандаж, не е устойчив на пероноспора и оидиум и гроздето лесно се напада от сиво гниене. Устойчив на ниски зимни температури, но не и на суша. Афинитетът му с подложките е добър.  

Гроздът е средно голям, почти цилиндричен, с едно крило, сбит. Зърната са дребни, овални, зеленикавожълти, с дребни редки точици и ръждив оттенък при пряко огряване от слънцето, покрити с изобилен восъчен налеп. Месото е сочно, с хармоничен вкус. Кожицата е тънка, жилава.
Алиготе е ценен бял винен сорт. От гроздето му се приготвят висококачествени бели трапезни и пенливи вина и конячен виноматериал. Вината се отличават със светлосламест цвят, лекота, свежест, хармоничен вкус и нежен букет. Използва се предимно в купажи и значително по- рядко самостоятелно. В миналото от този сорт в България са се произвеждали значителни количества десертни вина. 

Тегло на грозда: 100-110 г
Тегло на зърното: 1.7-2 г
Време на зреене: 1.09-15.09
Добив от 1 дка: 1300-1500 к

 
Продуктът не се предлага в момента.
 1