Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Дидимела (петносване на пъпките) по малината

Дидимела (петносване на пъпките) по малината

 
Дидимелата по малината е една от най-опасните болести по културата. Заболяването се среща и с някои други наименования като синьо-виолетови петна около пъпките или петносване на пъпките. 

Причинителят на болестта е гъбата Didymella applanata, която заразява младите леторасли, поради което листата изсъхват и опадват. Признаците на болестта са най-характерни върху издънките се образуват петна, които са с елипсовидна форма и достигат до 3-4 см, а понякога и повече. След презимуване петната добиват сребърносив цвят и се прошарват с черни телца. При благоприятни условия напетняването може да обхване пръстеновидно стъблото. Нападнатите издънки обикновено измръзват обикновено измръзват през зимата. По листата се формират дребни, продълговати или ъгловати некротични петна, а в рядък случай и протичащи по жилките некроза, които предизвикват пожълтяване и окапване на листата, докато дръжките остават да висят по стъблото.

Гъбата зимува като мицел в нападнатите издънки и напролет осъществява първичната инфекция. Заразяването се извършва в периода май-юни. Силна проява на болестта се наблюдава при насаждения, разположени в ниски места с близка подпочвена вода, кисели почви, северно изложение и при едностранно азотно торене. Двегодишните леторасти трябва да се изрязват след беритба. Резитбата оставена за следващата година трябва да се извършва само в сухо време. Препоръчва се зимно пръскане с Бордолезов разтвор  2 % и вегетационни третирания с Бордолезов разтвор 1 % или Купроцин супер М 20 гр. на 10 л. вода при височина на леторастите 15-20 см. При благоприятни условия за развитие на болестта се провеждат още две третирания преди и след цъфтежа с Топсин М 70 ВДГ – 10 гр. на 10 л. вода.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1