Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Тагетес любопитни факти

Тагетес любопитни факти

 
У нас тези красиви слънчеви цветя са известни и като Турти. Латинското им наименование (Tagetes) е свързано с етруския полубог Тагес – внук на Юпитер, който се е славел с красотата си и с умението да предвижда бъдещето по облаците.

Тагетесите са изключително невзискателни към условията на средата. Това ги прави много лесни за отглеждане. 

За да цъфтят пищно им е нужна пряка слънчева светлина. Понасят и леки краткотрайни засенчвания, но това намалява интензивността на цъфтежа. Туртите не са претенциозни към почвата. Виреят добре на всякаква градинска почва, стига да не е прекалено глинеста и прекомерно влажна.

Подхранване не е необходимо, но ако почвата е твърде бедна на хранителни вещества може да я наторите еднократно преди засаждането на цветята. Туртите издържат периодични, но не много дълги засушавания. 

Използване
Тагетесите могат да се похвалят с много преимущества – красота, пищен цъфтеж, невзискателност, буен растеж, търпят подрязване и имат безчет декоративни форми. Подходящи са за геометрични фигури, за масиви, смесени бордюри, ивици. Намират приложение в специални цветни кътове, цъфтящи алеи, цветни тераси. Комбинират се хармонично с други сезонни цветя като невен, космос, салвия, петуния, както и с многогодишни видове – хелениум, рудбекия и др. Високите сортове могат да се използват за преградни живи плетове или за украса край стени. Растат добре и в съдове и това дава възможност да участват във фасадно зацветяване на южни, западни, югозападни и югоизточни прозорци и балкони. Хибридите на изправената Турта се използват и за рязан цвят. Те са дълготрайни – издържат до 3 седмици потопени във вода.

Любопитно
Тагетесите притежават антибиотични и бактерицидни свойства. В някои страни се използват за обеззаразяване на почвата като предшестваща култура. Интересен е и фактът, че Тагетесите, които са засадени в близост до домати или др. зеленчукови растения ги предпазват от редица гъбни заболявания, най- вече от фузариоза, защитават и от някои видове нематоди.

В Индия от Тагетеса се извлича масло, което заедно с маслото от сандалово дърво се използва за производството на парфюми. В Китай го прилагат за лечение на кашлица, при простудни заболявания, колики и др. В народната медицина е средство за премахване на мазоли, против оттоци, измръзвания и гъбни инфекции.

Използва се във фармакологията и парфюмерията, за ароматизиране на тютюневи изделия, а също и в хранително-вкусовата промишленост, в това число и в алкохолните и безалкохолни напитки.

В България само Tagales erecta с кичестите оранжеви съцветия се използва в народната медицина. Тя е едногодишно растение с изправено, зелено, разклонено главно стебло с ребровидна повърхност, достигащо  на височина до около 1 м и с особена остра миризма.  Към върха стеблото става червено-кафяво. Листа на туртата на цвят са от светло до тъмно зелено,  пересто- разделени, дяловете им са различно назъбени и врязани, като много рядко са цели, разположени противоположно или редово. Цветовете на туртата са езичести и тръбести, ярки, жълти, оранжеви, златисто-жълти, червеникави или жълто-кафяви с диаметър 6-7см, намиращи се на върха на куха и издута съцветна дръжка. Плодовете на туртата са  семена, посредством които тя се раморазсажда.
Цъфти от юли до късната есен.   
       
Употреба: Използват се цветовете, листата, стъблата
Съдържание на елементи: В туртата се намират голямо количество каротин, флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества, антисептични вещества, пигменти др.
Действие:
-          при простудни заболявания и кашлица
-          при гъбични инфекции
-          при измръзвания
-          против отоци
-          средство за премахване на мазоли
-          при лечение на кръвоизливи, миоми на матката, маточни възпаления, кисти и при стерилитет у жените
-          при кожни заболявания – екзема, обриви, пъпки, акне
 
За поръчка
  • 09.08.2012 г. - 0 лв
  • бр.
 1